Kauppisten suvun vaiheita

Seuraavat tiedot perustuvat sukututkija Jarmo Ahlstrandin kokoamiin tietoihin. Itsekin Kauppisten sukua oleva Ahlstrand on tehnyt useita sukututkimuksia yli 20 vuoden aikana Kauppisista, mutta myös muista suvuista. Vanhin dokumentti Kauppisista on 1400-luvun lopulta. Kaikki Kauppinen-nimiset ovat sukua keskenään. Kaikkiaan Kauppinen –nimisiä on Suomessa noin 8500 henkilöä. Vanhin tiedossa oleva Kauppinen on asunut keskellä Suomea Joroisten ja Pieksämaan rajalla sijaitsevassa Vanhamäessä.

/sites/default/kuva/pictures/imgKauppisten%20suvun%20asuinpaikat021.jpg

Vanhastamäestä Kauppiset ovat levittäytyneet lähinnä vesireittejä pitkin eri suuntiin. Hankasalmella on jo vuosisatoja ollut Kauppis - keskittymä.  Paavo Ollinpoika (n. 1505 – abt 1560)  saapui Venetmäkeen (Vieru) and Suolivedelle v. 1530 metsästys- ja kalastusalueilleen.

Kantatilan rajat on merkitty karttaan punaisella (Kauppisten sukukirja II, s. 4) ja kaikki Kauppisten asuttamat tilat on merkitty punaisella ympyrällä:

1. Vieru (= ent. Venetmäki) 2. Suoliniemi 3. Vanha Halla ent. Halla 4. Riukula
5. Pekkala 6. Pääniemi 7. Kovalanaho 8. Ollila
9. Piatta 10. Keskinen 11. Iivo ent. Uusi Halla 12. Lautakota
13 Lahtomäki 14. Kieriniemi ”Kierniemi” 15. Rieska

Vuoden 1561 maarekisterin mukaan Paavon jälkeen kantatilaan ovat kuuluneet myös seuraavat talot:  Suoliniemi, Venhesmäki, Kuusmäki, Venheenaho, Ristiniemi, Vitsanniemi, Suoliveden pään itäpuoli ja Kivimäki. Ne ovat pääasiallisesti kaikki vielä tänä päivänäkin samannimisiä.

Hankasalmen kotiseutumuseoon on siirretty vanha hirsitalo, Halla, Suoliveden Vanha Halla -  nimisestä paikasta.  Ks. linkit:

Suolivedellä Vanhaa Hallaa asuttaa nykyään  Martti Kauppinen, “Hallan Martti” , sukuseuran kunniajäsen.

Vasemmalla Martti Kauppinen ja oikealla Matti Kauppinen.

Kauppisia siirtyi pohjoiseen ja luoteeseen vesireittejä pitkin. Viitasaaren, Kannonkosken ja Halsuan haaran sukututkimuksesta ilmestyy kirja seuraavaan sukujuhlaan v. 2013.

Kauppiset Ylä-Savoon 1500 luvun alussa

Vanhastamäestä Kauppisia siirtyi myös kohti itää. Leppävirralla on edelleen Kauppilanmäki ja Kauppilan talo. Itä-Suomessa harrastettiin kaskiviljelyä. Toisin sanoen sankka metsä kaadettiin, kuivatettiin yksi-kaksi vuotta, poltettiin ja tuhkaan kylvettiin naurista tai ruista. Kaski antoi hyvän sadon 5-6 vuotta. Sen jälkeen oli etsittävä uutta kaskimaata. Oli selvää ettei tällainen viljelystapa mahdollistanut monelle lapselle omia tiloja. Siksi tila jäi yleensä vanhimmalle pojalle ja nuoremmat saivat etsiytyä muualle. Leppävirralta saapuivat eräalueilleen perheineen veljekset Riekki ja Jussi 1500-luvun alkupuolella. He asettautuivat Vieremän Kauppilanmäelle. Miltei kaikki Ylä-Savon Kauppiset polveutuvat heistä. Ylä-Savon Kauppisten kantapaikka on Kauppilanmäen Rapakon –talo, jota viljelee jo 16. sukupolvi.

Jussi Kauppinen, Rapakko.

Menestynyt suku

Jarmo Ahlstrand toteaa Kauppisten suvun menestystarinaksi. Hän luonnehtii sukututkimusten esipuheessa Kauppisia seuraavasti:

” Suvun jäsenten haastattelussa olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota siihen kuinka paljon samanlaisia luonteenpiirteitä suvussa on. Kauppisten yleisenä massasta myönteisesti erottuvina luonteenpiirteinä ovat mm. järkevyys, harkitsevuus, rauhallisuus, töissä tarmokkuus ja neuvokkuus, pitkäjänteisyys, ystävällisyys ja avuliaisuus.”

Paljon positiivisia ominaisuuksia. Ylisanojako? Ehkäpä. Mutta sekä Hankasalmen että Ylä-Savon Kauppisten sukukirjoista kuitenkin selviää, että Kauppiset ovat olleet usein oman alueensa kantavia voimia. He ovat hoitaneet tilansa, huolehtineet jälkeläisistään, järjestäneet asuinpaikat usein myös tyttärilleen, joka ei ollut aivan tavallista. Ja alueensa luottamustehtävissä Kauppisia on ollut runsaasti. Voitaisiin kai sanoa; he ovat olleet maan suola, jotka ovat hoitaneet suurempaa meteliä pitämättä tehtävänsä, velvollisuutensa ja myös ne vaikeudet, jotka eteen ovat tulleet.

Tunnettuja Kauppisen suvun jälkeläisiä ovat mm. Nobelin 2008 rauhanpalkinnon saaja, presidentti Martti Ahtisaari (Ahtisaaren mummon äiti on Hankasalmen Kauppisia), talvi- ja jatkosodan lentäjä-ässä, Mannerheim-ristin ritari Ilmari Juutilainen (äiti Kauppisia), Suomen ”kansalliseeposelokuvan”  Tuntematon sotilas tekijä Edvin Laine (äiti Kauppinen). Ja Amerikan manterella on useita eri aloilla menestyneistä Kauppisia..